Istraživanja ulaza u tvrđavu počinju na jesen

Stručnjaci Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture će, kako se očekuje, na teren izaći čim prođe „Smederevska jesen“, a arheološka istraživanja imaju za cilj da se utvrdi stepen očuvanosti temeljne zone kule koja je srušena, koja se nalazila pored ulaza, kao i stanja u kome se nalaze ostaci varoškog bedema i kapije, takođe srušenih u eksploziji 1941. godine.

Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo ova istraživanja realizuje u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije, koje je preko Sektora za međunarodne odnose i evropske integracije u oblasti kulture i obezbedilo sredstva u iznosu od 2,5 miliona, kao i Gradom Smederevom.

Arheološko ispitivanje je neophodno kako bi se upotpunila dokumentacija za već postojeći projekat čija bi eventualna realizacija potpuno promenila sadašnje stanje prilaza smederevskoj tvrđavi. Od 2018. godine traje izrada dokumentacije neophodne za reviziju „Glavnog projekta obnove centralnog dela Varoškog bedema Smederevske tvrđave – sektor Varoške kapije I“ iz 2007-2009. Godine. Taj projekat bi trebalo da bude finansiran sredstvima iz pretpristupnih fondova Evropske unije – IPA fonda „Jačanje konkurentnosti kroz inovacije i razvoj turizma“.

Ostavi odgovor

E-mail adresa neće biti prikazana.