Film „Zviždači“ otvorio drugi Dunav Film Fest

U Malom gradu Smederevske tvrđave juče je svečano otvoren drugi Dunav Film Fest filmom „Zviždači“ rumunskog reditelja Kornelija Porumbojua.

Na repertoaru će ove godine biti predstavljeno više od 40 filmskih ostvarenja, podeljenih u četiri programske celine koje će se paralelno odvijati na četiri atraktivne lokacije u Smederevu u periodu od 20. do 25. avgusta.

Posetioci su imali prilike da vide i najstarije sačuvane snimke Smedereva i okoline, iz 1915. godine. Upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Erdeljanović objasnio je da nisu u pitanju najstariji snimci Smedereva, ali su najstariji sačuvani snimci, koji su do skoro bili pogrešno identifikovani kao „Odbrana Beograda“. Smederevo je drugi srpski grad koji je snimljen na filmu, septembra 1911. godine, u filmu „Doček Milorada Rajčevića svetskog putnika“.

Članica Gradskog veća za resor prosvete i obrazovanja Svetlana Mihajlović obratila se prisutnima u ime lokalne samouprave, i ukazala na to da je „Smederevo prepoznalo ovaj festival i kao priliku da promoviše svoj kulturni i turistički potencijal“.

Gost-selektor Jugoslav Pantelić predstavio je ovogodišnji žiri koji čine glumica Nives Ivanković i glumac Janko Popović Volarić, kao i glumac Radivoje Raša Bukvić koji će im se pridružiti u toku festivala. Takođe, predstavljen je i mladi žiri koji će takođe odlučivati o najboljima, a čine ga glumica Maja Šuša i glumci Marko Grabež i Marko Vasiljević.

U okviru takmičarskog programa svake večeri će biti prikazana dva filma, sinoć je pored „Zviždača“ prikazan nemački film „U tuđoj kući“ reditelja Džejmsa Kenta.

Program možete pogledati na zvaničnom sajtu festivala http://dunavfilmfest.rs/

Ostavi odgovor

E-mail adresa neće biti prikazana.